onsdag den 2. december 2009

I luftrummet mellem Charlotte og Philadelphia

Så sidder vi her igen, U.S. Airlines – indenrigsflyvning. I dag går turen fra Charlotte til Philadelphia i staten Pennsylvania. Flyvet hopper og danser – faktisk meget voldsomt. Tænker, om det mon er ok? Det må være ret blæsende. Flyets personale ser rolige ud, så jeg vælger, at gøre det samme.

ImaginOn – Bringing stories into life
Fantastisk!!! Jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skal beskrive dagens børnekulturellse totalopleve. ImaginOn må være enhver børnebibliotekars drøm. Her er børnebibliotek og børneteater i et hus – vel at mærke i et meget tæt samarbejde. Huset stod færdigt i 2005 efter et stort ønske om et seperat børnebibliotek i egen bygning. Dette ønske ”fangede” lederen fra Charlottes børneteater og et kommende samarbejde var født. Samlet pris: 42 mio. dollars.

Votes
I USA benytter man et, for os danskere, lidt anderledes system, når der skal tages beslutninger om fx opførelse af offentlige systemer/bygninger - såsom skoler, fængsler, biblioteker mm. Her gennemføres bogstaveligt talt en meget demokratisk proces, idet befolkningen stemmer om, hvorvidt det er en god idé, at bruge skattepenge på det der nu stilles forslag om. Indbyggerne er altså med til at prioritere byens fokusområder. I dette tilfælde syntes man, at det var en god idé med at nyt og selvstændigt børnebibliotek. 98% af bibliotekets indtægter kommer således fra "the county". Teatret er kommercielt og må leve af egne indtægter. Det fordrer et stærkt og forstående samarbejde, at to kulturinstitutioner med så forskellige vilkår arbejder sammen. Men det ser ud til at gå upåklageligt bl.a. pga. stor gensidig respekt og forståelse. Det var meget inspirerende at høre om.

Mål
Bibliotekets mål er, at det skal være det første sted forældre tænker på, når de tænker kvalitetstid med deres børn. Kunne vi adaptere dette mål til vores danske børnebiblioteker? Ja, hvorfor ikke, egentlig??
Generelt (ultra kort)
Biblioteket er meget arrangements- og aktivitetsorienteret. Der er flere arrangementer hver dag. De fleste arrangementer tilpasses efter den målgruppe, som nu er på stedet på det pågældende tidspunkt. Det fordrer en specile type ansatte, og et af kriterierne i en ansættelsessituation er da også, at man har lyst til agere kresativt foran børnene og performe og interagre – fx læse højt og spille teater. Hvis man ikke har lyst til det, så er det ikke det rette sted at arbejde. Så bliver man simpelthen ikke ansat.
Rummene er opdelt i Spengler Library, som er børnebibliotek med målgruppe op til 11 år og The Loft, som er afdeling for Teens med målgruppe op til 18 år. Man holder meget strengt på, at aldersindelingerne overholdes.
Biblioteket er utroligt flot og farverigt og med en masse skæve vinkler.
Før besøget modtog vi et flot program for dagen fra vores værter. Hele 6 personer fra det super engagerede personale var sat af til at give os den helt store 7 timers lange tour. Det er umuligt at sammenfatte alle indtryk her, men læs meget mere, når vores Wiki er klar.
I morgen
I morgen gælder det The Please Touch Museum, som er børnenes museum i Philadelphia. Her er målet at skabe læring gennem leg. I Danmark diskuteres det meget pt., hvorvidt en kobling mellem læring og leg er ok i fx børnebibliotekssammenhæng.
Godnat!
Klokken er nu 23.50 US. tid. Vi er ankommet til vores hotel, og jeg er træt. I morgen byder igen på spændende oplevelser. Vi får så meget ud af denne tur, og jeg glæder mig til at komme hjem og samle det hele - tekst og billeder, så jeg kan fortælle for alle, der har lyst til at høre.

Godnat :-)




Ingen kommentarer:

Send en kommentar